Z cyklu: Świat jest smaczny. TURCJA.
Rozpoczynamy tym wpisem cykl artykułów, które zatytułowałam: Świat jest smaczny.
W dzisiejszych czasach mamy dostęp do różnych zakamarków globu ziemskiego, już nie tylko opierając się na mapach:) Mamy internet, telewizję, a przede wszystkim samoloty. Najdziksze zakątki można zobaczyć na własne oczy udając się po prostu w podróż.
Turcja to nie tylko plaże, słońce, ale też zabytki i przesmaczna kuchnia.
Kuchnia turecka jest niezwykle różnorodna i bogata, bo łączy wpływy Bliskiego Wschodu, Bałkanów, Kaukazu i Morza Śródziemnego. Dzięki temu potrawy są aromatyczne, kolorowe i oparte na prostych, ale pełnych smaku składnikach. Oto najważniejsze elementy i przykłady dań:
Podstawowe składniki
-
Mięso – najczęściej jagnięcina, wołowina i kurczak. Wieprzowiny się nie używa.
-
Warzywa – pomidory, bakłażany, papryki, cebula, ciecierzyca, soczewica.
-
Przyprawy – kumin, sumak, mięta, papryka, cynamon, sezam.
-
Pieczywo – chleb pide, lawasz czy placki yufka, używane do kebabów i börek.
-
Nabiał – sery (np. beyaz peynir, podobny do fety) i jogurt, często podawany do dań głównych.
Najpopularniejsze potrawy
-
Kebab – to nie tylko znany w Europie döner kebab. W Turcji znajdziesz dziesiątki odmian: şiş kebabı (szaszłyki), Adana kebabı (ostry, mielony), czy İskender kebabı (z sosem pomidorowym i jogurtem).
-
Meze – zestaw małych przekąsek, np. pasta z bakłażana (babaganuş), humus, marynowane warzywa czy sałatka z bulguru (kısır).
-
Lahmacun – cienki placek przypominający pizzę, z mielonym mięsem, cebulą i przyprawami.
-
Börek – ciasto filo nadziewane serem, szpinakiem lub mięsem.
-
Çorba – tureckie zupy, np. mercimek çorbası (z czerwonej soczewicy) czy jogurtowa yayla çorbası.
-
Dolma i sarma – warzywa (np. papryka, cukinia) lub liście winogron faszerowane ryżem, czasem mięsem.
-
Pilav – ryż lub bulgur przyrządzany na różne sposoby, często jako dodatek.
Słodkości i napoje
-
Baklava – warstwy ciasta filo z orzechami i syropem.
-
Lokum (rachatłukum) – galaretki o smaku różanym, pistacjowym czy cytrynowym.
-
Künefe – deser z cienkiego makaronu nasycony syropem, z ciągnącym się serem w środku.
-
Herbata (çay) – pita niemal wszędzie, mocna i podawana w szklaneczkach.
-
Kawa po turecku – mocna, aromatyczna, parzona w małym tygielku (cezve).
Kawa po turecku (Türk kahvesi) to w Turcji coś więcej niż napój – to część kultury i tradycji spotkań towarzyskich. Parzy się ją w specjalnym tygielku (cezve), a jej wyjątkowość polega na tym, że fusy zostają w filiżance i nadają kawie charakterystyczną gęstość i smak.
Przygotowanie:
-
Do cezve (małego tygielka z długą rączką) wlej zimną wodę.
-
Wsyp kawę i – jeśli chcesz – cukier. Nie mieszaj jeszcze.
-
Postaw naczynie na małym ogniu. Gdy woda zacznie się podgrzewać, wymieszaj składniki.
-
Poczekaj, aż na powierzchni zacznie tworzyć się gęsta pianka (köpük). Nie wolno doprowadzić do pełnego wrzenia.
-
Gdy pianka zacznie się podnosić, zdejmij cezve z ognia i ostrożnie przelej kawę do filiżanek – najpierw piankę, potem resztę kawy.
-
Kawa podawana jest zawsze w małych porcelanowych filiżankach bez usuwania fusów.
Komentarze
Prześlij komentarz