Z cyklu: Świat jest smaczny. TURCJA.

 Rozpoczynamy tym wpisem cykl artykułów, które zatytułowałam: Świat jest smaczny. 

W dzisiejszych czasach mamy dostęp do różnych zakamarków globu ziemskiego, już nie tylko opierając się na mapach:) Mamy internet, telewizję, a przede wszystkim samoloty. Najdziksze zakątki można zobaczyć na własne oczy udając się po prostu w podróż.


Turcja to nie tylko plaże, słońce, ale też zabytki i przesmaczna kuchnia.

Kuchnia turecka jest niezwykle różnorodna i bogata, bo łączy wpływy Bliskiego Wschodu, Bałkanów, Kaukazu i Morza Śródziemnego. Dzięki temu potrawy są aromatyczne, kolorowe i oparte na prostych, ale pełnych smaku składnikach. Oto najważniejsze elementy i przykłady dań:


Podstawowe składniki

  • Mięso – najczęściej jagnięcina, wołowina i kurczak. Wieprzowiny się nie używa.

  • Warzywa – pomidory, bakłażany, papryki, cebula, ciecierzyca, soczewica.

  • Przyprawy – kumin, sumak, mięta, papryka, cynamon, sezam.

  • Pieczywo – chleb pide, lawasz czy placki yufka, używane do kebabów i börek.

  • Nabiał – sery (np. beyaz peynir, podobny do fety) i jogurt, często podawany do dań głównych.


Najpopularniejsze potrawy

  • Kebab – to nie tylko znany w Europie döner kebab. W Turcji znajdziesz dziesiątki odmian: şiş kebabı (szaszłyki), Adana kebabı (ostry, mielony), czy İskender kebabı (z sosem pomidorowym i jogurtem).

  • Meze – zestaw małych przekąsek, np. pasta z bakłażana (babaganuş), humus, marynowane warzywa czy sałatka z bulguru (kısır).

  • Lahmacun – cienki placek przypominający pizzę, z mielonym mięsem, cebulą i przyprawami.

  • Börek – ciasto filo nadziewane serem, szpinakiem lub mięsem.

  • Çorba – tureckie zupy, np. mercimek çorbası (z czerwonej soczewicy) czy jogurtowa yayla çorbası.

  • Dolma i sarma – warzywa (np. papryka, cukinia) lub liście winogron faszerowane ryżem, czasem mięsem.

  • Pilav – ryż lub bulgur przyrządzany na różne sposoby, często jako dodatek.


Słodkości i napoje

  • Baklava – warstwy ciasta filo z orzechami i syropem.

  • Lokum (rachatłukum) – galaretki o smaku różanym, pistacjowym czy cytrynowym.

  • Künefe – deser z cienkiego makaronu nasycony syropem, z ciągnącym się serem w środku.

  • Herbata (çay) – pita niemal wszędzie, mocna i podawana w szklaneczkach.

  • Kawa po turecku – mocna, aromatyczna, parzona w małym tygielku (cezve).



Kawa po turecku (Türk kahvesi) to w Turcji coś więcej niż napój – to część kultury i tradycji spotkań towarzyskich. Parzy się ją w specjalnym tygielku (cezve), a jej wyjątkowość polega na tym, że fusy zostają w filiżance i nadają kawie charakterystyczną gęstość i smak.

Przygotowanie:

  1. Do cezve (małego tygielka z długą rączką) wlej zimną wodę.

  2. Wsyp kawę i – jeśli chcesz – cukier. Nie mieszaj jeszcze.

  3. Postaw naczynie na małym ogniu. Gdy woda zacznie się podgrzewać, wymieszaj składniki.

  4. Poczekaj, aż na powierzchni zacznie tworzyć się gęsta pianka (köpük). Nie wolno doprowadzić do pełnego wrzenia.

  5. Gdy pianka zacznie się podnosić, zdejmij cezve z ognia i ostrożnie przelej kawę do filiżanek – najpierw piankę, potem resztę kawy.

  6. Kawa podawana jest zawsze w małych porcelanowych filiżankach bez usuwania fusów.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

REGIONALNE PRZYSMAKI I NIE TYLKO.....

Z babcinego talerza

POTRAWY KUCHNI REGIONALNYCH