Z cyklu: Świat jest smaczny. MADERA – kraina wiecznej wiosny

 

MADERA – kraina wiecznej wiosny

Czy wiedzieliście, że Madera to portugalski archipelag położony na Oceanie Atlantyckim?

Składa się m.in. z wyspy Madera i Porto Santo, a także niezamieszkanych wysp (Desertas, Selvagens). Wyspa ma wulkaniczne pochodzenie — ukształtowanie terenu jest górzyste. Na Maderze są wysokie klify, np. Cabo Girão, który jest jednym z najwyższych klifów Europy.


Kuchnia Madery mocno bazuje na owocach morza – ryby są kluczowym składnikiem.


Lokalne potrawy Madery

1. Espada com banana

Czarna ryba (espada) – głębinowa szpadela – smażona i podawana z… bananem.
Brzmi dziwnie, ale to absolutny klasyk Madery: delikatna ryba + słodycz banana → pycha!

2. Espetada

Marynowane kawałki wołowiny nabijane na gałąź laurową i grillowane nad żarem.

3. Bolo do caco

Płaski, pszenny chlebek, często z dodatkiem batata doce (słodkich ziemniaków).
Najlepszy na ciepło, z masłem czosnkowym.
W wielu restauracjach trafia na stół jako „starter”.


4. Lapas (limpetas)

Omułki–limpetas grillowane na maśle czosnkowym, zwykle z odrobiną cytryny.
Można je dostać w większości knajpek nad oceanem.



5. Sopa de tomate e cebola

Gęsta zupa pomidorowo-cebulowa, często serwowana z jajkiem w koszulce.
Bardzo prosta i lokalna.

6. Caldo verde
Zupa z jarmużu, ziemniaków i chorizo. Popularna w całej Portugalii, ale również na Maderze.
7. Milho frito
Smażone kostki z polenty kukurydzianej – chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku.
Częsty dodatek do mięs.

8. Owoce Madery

    Dzięki klimatowi wyspa to raj owocowy: 

·         różne odmiany marakui,

·         małe banany maderskie,

·         anona,

·         gujawa,

·         mango,

·         „banana–marakuja” (odmiana stworzona na wyspie).


Lokalne napoje

1. Poncha – napój narodowy

          Tradycyjnie robiona z:·         
    aguardente de cana (mocny rum z trzciny cukrowej),              miodu,
     soku z cytryny lub pomarańczy.
    Odmiany:
·         pescador (klasyczna),
·         maracujowa,
·         poncha regional,
                                                                                         owocowe: kiwi, truskawka, ananas.
2. Nikita

Orzeźwiający koktajl:

·         sok ananasowy,

·         lody waniliowe,

·         piwo.
Czasem z dodatkiem białego wina.
Brzmi nietypowo, ale jest przepyszny i bardzo lekki.

3. Coral

Lokalne piwo z browaru w Funchal. Najbardziej znana marka na wyspie.

4. Wina z Madery

Wyspa słynie z wina wzmacnianego (Madeira Wine).
Najważniejsze odmiany:

·         Sercial – wytrawne,

·         Verdelho – półwytrawne,

·         Boal (Bual) – półsłodkie,

·         Malvasia (Malmsey) – słodkie, deserowe.

Wina te są bardzo trwałe i mają karmelowo-orzechowe aromaty dzięki procesowi podgrzewania (estufagem).


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Z babcinego talerza

REGIONALNE PRZYSMAKI I NIE TYLKO.....

BURAK SUPERFOOD