KUCHNIA ANGIELSKA W RAMACH FESTIWALU SZEKSPIROWSKIEGO

 

Być albo nie być, oto jest pytanie,

Co dzisiaj zjemy na śniadanie?...

 

            Festiwal Szekspirowski jest organizowany co roku pod patronatem Gdańskiego Teatru Szekspirowskiego oczywiście w Gdańsku. W ramach festiwalu odbywają się spektakle teatralne na deskach trójmiejskich teatrów, spektakle towarzyszące w przestrzeni miejskiej oraz w przestrzeniach zewnętrznych Teatru Szekspirowskiego. Celem Festiwalu jest prezentacja i popularyzacja dorobku Williama Szekspira. Przedstawieniom towarzyszą spotkania z ich twórcami: reżyserami, aktorami, dramaturgami. W ramach festiwalu organizowany jest program edukacyjny, zwany Letnią Akademią Szekspirowską, który skierowany jest do uczniów szkół średnich oraz studentów uczelni artystycznych.

            W tym roku postanowiliśmy dołączyć do grupy językowców organizujących festiwal w naszej szkole i pokazać świat Szekspira od strony kulinarnej.

W pracowni gastronomicznej powstały dania kuchni angielskiej. Było to przede wszystkim angielskie śniadanie, które składa się z grillowanych kiełbasek, jajek sadzonych, fasolki w sosie pomidorowym, puree ziemniaczano-marchewkowego, grzanek oraz kawy z mlekiem. Uczniowie klasy 1 A i 2 M przygotowali również zapiekankę ziemniaczano-mięsnąciasto karmelowe z bitą śmietaną, którego nie powstydziłaby się sama Nigella Lawson. 

Prawdziwym hitem okazała się pyszna zupa angielska: Chowder z kukurydzą, z mnóstwem warzyw i prażonymi orzeszkami ziemnymi.

            Wszystkie dania były wyśmienite, a uczniowie wykazali się niebywałą kreatywnością w czasie wykonywania i serwowania potraw.

Zobaczcie sami:










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

UCZNIOWIE HIPOLITA WE WŁOSZECH

EKO LOGIKA

WARIACJE Z KASZY