KUCHNIA ANGIELSKA W RAMACH FESTIWALU SZEKSPIROWSKIEGO
Być albo nie być, oto jest pytanie,
Co dzisiaj zjemy na śniadanie?...
Festiwal Szekspirowski jest
organizowany co roku pod patronatem Gdańskiego Teatru Szekspirowskiego
oczywiście w Gdańsku. W ramach festiwalu odbywają się spektakle teatralne na
deskach trójmiejskich teatrów, spektakle towarzyszące w przestrzeni miejskiej
oraz w przestrzeniach zewnętrznych Teatru Szekspirowskiego. Celem Festiwalu
jest prezentacja i popularyzacja dorobku Williama Szekspira.
Przedstawieniom towarzyszą spotkania z ich twórcami: reżyserami, aktorami,
dramaturgami. W ramach festiwalu organizowany jest program edukacyjny, zwany
Letnią Akademią Szekspirowską, który skierowany jest do uczniów szkół średnich
oraz studentów uczelni artystycznych.
W tym roku
postanowiliśmy dołączyć do grupy językowców organizujących festiwal w naszej
szkole i pokazać świat Szekspira
od strony kulinarnej.
W pracowni gastronomicznej powstały dania kuchni angielskiej. Było to przede wszystkim angielskie śniadanie, które składa się z grillowanych kiełbasek, jajek sadzonych, fasolki w sosie pomidorowym, puree ziemniaczano-marchewkowego, grzanek oraz kawy z mlekiem. Uczniowie klasy 1 A i 2 M przygotowali również zapiekankę ziemniaczano-mięsną i ciasto karmelowe z bitą śmietaną, którego nie powstydziłaby się sama Nigella Lawson.
Prawdziwym hitem okazała się pyszna zupa angielska: Chowder z kukurydzą, z mnóstwem
warzyw i prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Wszystkie dania były wyśmienite, a uczniowie
wykazali się niebywałą kreatywnością w czasie wykonywania i serwowania potraw.
Zobaczcie
sami:
Komentarze
Prześlij komentarz