BĄDŹ EKO - VEGE
Większość myśli: vege? to nic smacznego, to tylko moda, to przejdzie...
Nic bardziej mylnego.
Wegetarianizm rozwinął się na subkontynencie indyjskim w II tysiącleciu p.n.e. Jest to świadome i celowe wyłączanie z diety mięsa, w tym ryb i owoców morza. Wiąże się również z unikaniem innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianinem można zostać z pobudek moralnych, etycznych (jak Leonardo da Vinci) czy zdrowotnych.
Z etycznego punktu widzenia, wegetarianie nie jedzą
mięsa, ponieważ uważają, iż zwierzęta cierpią i powinny być lepiej
traktowane. Sprzeciwiają się oni zabijaniu zwierząt na farmach i
nadmiernej produkcji mięsa. Argumenty odnoszące się do złych warunków życia
zwierząt odnoszą się szczególnie do hodowli przemysłowej.
Wegetarianie uważają, że masowa hodowla zwierząt
przysparza więcej szkód środowisku naturalnemu, niż uprawa roślin.
Z ekologicznego punku widzenia, ślad wodny kilograma
mięsa to nawet kilkaset do kilku tysięcy litrów wody - wartości te są
nieporównywalne z produkcją roślinną. Dla porównania ślad wodny kilograma
ziemniaków to tylko 10-18 litrów wody pitnej. Zanim zwierzę trafi na talerz
przez lata karmione jest pokarmem roślinnym, co po uwzględnieniu terenów
uprawnych przeznaczonych na uprawę np. paszy wpływa na ogromne różnice w
przestrzeni eksploatowanej do wyprodukowania takich samych ilości pokarmu
pochodzenia roślinnego a zwierzęcego. Warto wspomnieć także, że aby w
przyszłości zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na żywność w obliczu ciągłego
wzrostu ludności świata, wymagane jest zwiększenie udziału produkcji roślinnej.
Problemu tego nie da się rozwiązać na drodze produkcji białka zwierzęcego,
ponieważ aby wyprodukować kilogram białka zwierzęcego trzeba zużyć od 5 do 10
kilogramów białka roślinnego.
Obliczenia pokazują również, że masowe ograniczenia
spożywania mięsa wśród ludzi byłyby najprostszą metodą na obniżenie emisji
gazów cieplarnianych i złagodzenie skutków globalnego ocieplenia.
Ze
zdrowotnego punktu widzenia warto wspomnieć, że polski Instytut Żywności i Żywienia stoi na stanowisku,
iż prawidłowo zbilansowane diety wegetariańskie zapewniają niezbędne składniki
odżywcze, mogą być stosowane u dzieci i młodzieży oraz zapewniają korzyści
zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu wielu chorób (osteoporoza, dna
moczanowa, niektóre nowotwory, stany zwyrodnieniowe, otyłość, cukrzyca,
nadciśnienie tętnicze) szczególnie u osób dorosłych. Diety roślinne zwykle
zawierają sporo błonnika, „dobrych” kwasów tłuszczowych, składników mineralnych
i witamin, dlatego mogą wspomagać kontrolę masy ciała, profilu lipidowego,
stężenia glukozy i ciśnienia tętniczego.
Wychodząc naprzeciw
ekologii, propagujemy w naszej szkole odżywianie wegetariańskie. 12 października br. w pracowni
gastronomicznej odbyły się warsztaty z kuchni roślinnej, które
poprowadził Robert Kopacz, od prawie 30 lat
związany z gastronomią, reprezentujący Upfield Professional Polska. Uczniowie
klasy 2K i 1A, pod okiem Tomasza Rusik i Urszuli Kordyńskiej, przygotowali
między innymi roślinne burgery, sałatkę z wakame, pizzę z burakami, kruche
babeczki z kremem toffi, kalafiorowe risotto.
Miło było zobaczyć, jak
młode pokolenie wykorzystuje energię i pasję do nauki trudnej sztuki
kulinarnej. Uczniowie poznali nowe techniki i nowe produkty w stu procentach
roślinne, które były tak samo smaczne i przydatne w gastronomii, jak zwierzęce
(np. tłuszcze, sery).
Było zdrowo i pysznie! Na pewno to jeszcze powtórzymy!
ŹRÓDŁO: WIKIPEDIA
Komentarze
Prześlij komentarz