Z babcinego talerza
Jest takie miejsce, niedaleko nas, gdzie szumią wierzby,
śmieje się wiatr, gdzie wszystko pachnie świeżością….. Zielonka i gospodarstwo
agroturystyczne pani Genowefy Kramek.
Najstarsza mieszkanka wsi, niedaleko Sasina, ugościła naszych uczniów z klasy
5A wraz z opiekunami w swoim bogatym ogrodzie. Pani Genowefa opowiedziała o
kultywowaniu tradycji, które przekazują nam rodzice, szczególnie skupiła się na
tradycyjnych daniach kuchni kaszubskiej. Do tego, podzieliła się ogromną wiedzą
zielarską – opowiedziała o ziołach, które rosną obok nas. Nie zabrakło wspólnej
uczty: wiejski chleb, kociołek z ogniska, pieczone kiełbaski…. Na pożegnanie
usłyszeliśmy: „Dom to miejsce, gdzie zaczyna się
Twoja historia. Przyszłość się dzieje. By była ciekawa – musimy czerpać z
przeszłości. Dlatego spieszmy się ocalić od zapomnienia smaki z dzieciństwa i
wspomnienia domu rodzinnego, pachnącymi ciastkami, smażącymi się powidłami
śliwkowymi, czy wędzonymi szynkami i kiełbasami, bo na takie wspomnienia aż ślinka cieknie”.
Produkty wpisane przez panią Gienię na Listę produktów
Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, to śledź
pomorski solony z beczki, amoniaczki (ciasteczka na niedzielę), pomorskie
borowiki suszone w śmietanie,
Dziękujemy za wspaniały czas, pełen wiedzy i uśmiechu. Jeszcze tu wrócimy!
Komentarze
Prześlij komentarz