Z babcinego talerza

 

Jest takie miejsce, niedaleko nas, gdzie szumią wierzby, śmieje się wiatr, gdzie wszystko pachnie świeżością….. Zielonka i gospodarstwo agroturystyczne pani Genowefy Kramek. Najstarsza mieszkanka wsi, niedaleko Sasina, ugościła naszych uczniów z klasy 5A wraz z opiekunami w swoim bogatym ogrodzie. Pani Genowefa opowiedziała o kultywowaniu tradycji, które przekazują nam rodzice, szczególnie skupiła się na tradycyjnych daniach kuchni kaszubskiej. Do tego, podzieliła się ogromną wiedzą zielarską – opowiedziała o ziołach, które rosną obok nas. Nie zabrakło wspólnej uczty: wiejski chleb, kociołek z ogniska, pieczone kiełbaski…. Na pożegnanie usłyszeliśmy: „Dom to miejsce, gdzie zaczyna się Twoja historia. Przyszłość się dzieje. By była ciekawa – musimy czerpać z przeszłości. Dlatego spieszmy się ocalić od zapomnienia smaki z dzieciństwa i wspomnienia domu rodzinnego, pachnącymi ciastkami, smażącymi się powidłami śliwkowymi, czy wędzonymi szynkami i kiełbasami, bo na takie wspomnienia aż ślinka cieknie.

Produkty wpisane przez panią Gienię na Listę produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, to śledź pomorski solony z beczki, amoniaczki (ciasteczka na niedzielę), pomorskie borowiki suszone w śmietanie,

Dziękujemy za wspaniały czas, pełen wiedzy i uśmiechu. Jeszcze tu wrócimy!













Komentarze

Popularne posty z tego bloga

POTRAWY KUCHNI REGIONALNYCH

WARIACJE Z KASZY

28 września ŚWIATOWY DZIEŃ JABŁKA