BURAK SUPERFOOD

 

Czy wiecie, że nasz piękny, czerwony burak ma swoje święto?

 



Światowy Dzień Buraka, bo taką nazwę właśnie nosi, jest obchodzony 24 listopada. Postanowiliśmy wpisać ten dzień do naszego harmonogramu wydarzeń z kilku powodów: właściwości buraka, ceny za kilogram oraz rozpowszechnienia wśród uczniów naszego „dobra narodowego”.

 


Obserwując modne przepisy, diety można pokusić się o stwierdzenie, że burak na co dzień jest warzywem niedocenianym, chociaż ma bogaty skład odżywczy i posiada wiele właściwości leczniczych. W życiu codziennym wykorzystywany jest głównie w celach konsumpcyjnych, produkcji cukru oraz paszy dla zwierząt.

 


Jakie są właściwości buraka i które składniki odżywcze można wraz z nim dostarczać organizmowi?

Burak, który zazwyczaj wydaje się niepozornym warzywem, jest bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak magnez, potas, cynk, żelazo czy fosfor oraz dwóch mało znanych pierwiastków - cezu i rubidu. Skład buraka uzupełniony jest również witaminami z grupy B, witaminy C, A, E, K, błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze oraz kwas foliowy.

Sok z buraka doskonale zapobiega infekcjom i przeziębieniom, wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego, mięśniowego oraz na poprawę pamięci, wspiera kości, wzmacnia zęby oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu.

 

Z okazji Światowego Dnia Buraka, nasi uczniowie zmierzyli się z uczniami Niepublicznej Szkoły Rzemiosła  w Wejherowie.

W pracowni gastronomicznej powstały małe dzieła sztuki: zapiekanka, ciasto, pęczotto, dynia faszerowana, zupa krem.

Oczywiście, w roli głównej burak .

 



Uczniowie wykazali się niebywałą kreatywnością, pracowali w przyjaznej atmosferze, zawiązały się nowe znajomości, a przede wszystkim oswoili strach przed rywalizacją i poznali fantastyczne właściwości buraka.

 



Wszystkie dania zostały ocenione na 6+!

Gratulujemy!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

UCZNIOWIE HIPOLITA WE WŁOSZECH

EKO LOGIKA

WARIACJE Z KASZY