BURAK SUPERFOOD
Czy wiecie, że nasz piękny,
czerwony burak ma swoje święto?
Światowy Dzień Buraka, bo taką nazwę właśnie nosi, jest obchodzony 24
listopada. Postanowiliśmy wpisać ten dzień do naszego harmonogramu wydarzeń z
kilku powodów: właściwości buraka, ceny za kilogram oraz rozpowszechnienia
wśród uczniów naszego „dobra narodowego”.
Obserwując
modne przepisy, diety można pokusić się o stwierdzenie, że burak na co dzień
jest warzywem niedocenianym, chociaż ma bogaty skład odżywczy i posiada wiele
właściwości leczniczych. W życiu codziennym wykorzystywany jest głównie
w celach konsumpcyjnych, produkcji cukru oraz paszy dla zwierząt.
Jakie są właściwości
buraka i które składniki odżywcze można wraz z nim dostarczać organizmowi?
Burak,
który zazwyczaj wydaje się niepozornym warzywem, jest bogatym źródłem
składników mineralnych, takich jak magnez, potas, cynk, żelazo czy fosfor oraz
dwóch mało znanych pierwiastków - cezu i rubidu. Skład buraka uzupełniony
jest również witaminami z grupy B, witaminy C, A, E, K, błonnik
pokarmowy, przeciwutleniacze oraz kwas foliowy.
Sok
z buraka doskonale zapobiega infekcjom i przeziębieniom, wpływa pozytywnie
na działanie układu krwionośnego, mięśniowego oraz na poprawę pamięci,
wspiera kości, wzmacnia zęby oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu.
Z okazji Światowego Dnia Buraka,
nasi uczniowie zmierzyli się z uczniami Niepublicznej Szkoły
Rzemiosła w Wejherowie.
W pracowni
gastronomicznej powstały małe dzieła sztuki: zapiekanka, ciasto, pęczotto, dynia faszerowana, zupa krem.
Oczywiście,
w roli głównej burak .
Uczniowie wykazali się niebywałą kreatywnością, pracowali w przyjaznej
atmosferze, zawiązały się nowe znajomości, a przede wszystkim oswoili
strach przed rywalizacją i poznali fantastyczne właściwości buraka.
Wszystkie
dania zostały ocenione na 6+!
Gratulujemy!
Komentarze
Prześlij komentarz