POTRAWY KUCHNI REGIONALNYCH

 Pyry z gzikiem…. Małdrzyki krakowskie…. Kotlet po kurpiowsku… brzmi troszkę egzotycznie, ale właśnie takie dania przygotowali na pracowni gastronomicznej nasi uczniowie z klasy 3 AT. Tematem przewodnim tego dnia były dania polskich kuchni regionalnych.

Pyry z gzikiem (w południowej Wielkopolsce także: pyry z gziką) – postne danie kuchni wielkopolskiej złożone z ziemniaków (w gwarze poznańskiej pyrów) oraz gziku, czyli odpowiednio przyprawionego twarogu.

Ziemniaki najczęściej gotowane są w mundurkach, czyli bez obierania. Całość może być doprawiona śmietaną, solą, pieprzem i olejem (często lnianym). Danie powstało prawdopodobnie w pierwszej połowie XIX wieku, kiedy to w Wielkopolsce rozpowszechniły się ziemniaki. Potrawę początkowo jadano głównie w piątki (dni postne).


Kotlet po kurpiowsku:

Schab pokroić na 4 równe porcje, rozbić tłuczkiem i doprawić solą i pieprzem. Kiełbasę zmielić na maszynce, dodać imbir i dokładnie wymieszać.  Masę z kiełbasy rozprowadzić na rozbitych płatach schabu i zwinąć w rulony. Opanierować w mące, jajku,  bułce tartej z dodatkiem ziaren.  Usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.  Pod koniec smażenia dodać na patelnię masło.

Smacznego!

Małdrzyki krakowskie – coś na deser J

Małdrzyki krakowskie, to tradycyjne placki twarogowe z Małopolski, podawane na słodko, najczęściej posypane cukrem pudrem. Ich nazwa wywodzi się od sera “małdrzyka” lub “mądrzyka” – gatunku małego sera ze słodkiego mleka. Obecnie do robienia małdrzyków używa się już zwykłego białego twarogu.

Serowe placuszki są wyjątkowo smaczne, mocno twarogowe i treściwe. Z cukrem pudrem – przepyszne! Możecie je też podać ze śmietaną czy owocami. 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

UCZNIOWIE HIPOLITA WE WŁOSZECH

EKO LOGIKA

WARIACJE Z KASZY