POTRAWY KUCHNI REGIONALNYCH
Pyry z gzikiem…. Małdrzyki krakowskie…. Kotlet po kurpiowsku… brzmi troszkę egzotycznie, ale właśnie takie dania przygotowali na pracowni gastronomicznej nasi uczniowie z klasy 3 AT. Tematem przewodnim tego dnia były dania polskich kuchni regionalnych.
Pyry
z gzikiem (w południowej Wielkopolsce także: pyry z gziką) – postne danie kuchni
wielkopolskiej złożone z ziemniaków (w gwarze poznańskiej pyrów) oraz
gziku, czyli odpowiednio przyprawionego twarogu.
Ziemniaki
najczęściej gotowane są w mundurkach, czyli bez obierania. Całość może być
doprawiona śmietaną, solą, pieprzem i olejem (często lnianym). Danie powstało prawdopodobnie
w pierwszej połowie XIX wieku, kiedy to w Wielkopolsce
rozpowszechniły się ziemniaki. Potrawę początkowo jadano głównie w piątki
(dni postne).
Kotlet po kurpiowsku:
Schab pokroić na 4 równe porcje, rozbić tłuczkiem i doprawić
solą i pieprzem. Kiełbasę zmielić na maszynce, dodać imbir i dokładnie
wymieszać. Masę z kiełbasy rozprowadzić
na rozbitych płatach schabu i zwinąć w rulony. Opanierować
w mące, jajku, bułce tartej z dodatkiem
ziaren. Usmażyć na rozgrzanym oleju na
złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać
na patelnię masło.
Smacznego!
Małdrzyki krakowskie – coś na deser J
Małdrzyki krakowskie, to tradycyjne placki
twarogowe z Małopolski, podawane na słodko, najczęściej posypane
cukrem pudrem. Ich nazwa wywodzi się od sera “małdrzyka” lub “mądrzyka” –
gatunku małego sera ze słodkiego mleka. Obecnie do robienia małdrzyków
używa się już zwykłego białego twarogu.
Serowe placuszki są wyjątkowo smaczne,
mocno twarogowe i treściwe. Z cukrem pudrem – przepyszne! Możecie je też podać
ze śmietaną czy owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz