Egipska kuchnia w Twojej kuchni – 5 prostych dań, które warto poznać (i ugotować!)

 Słońce, plaża, wiatru szum.... Egipt.


Kuchnia egipska? Może brzmi egzotycznie, ale wcale nie musi być trudna! To smaki Bliskiego Wschodu zamknięte w prostych składnikach – ciecierzycy, soczewicy, ryżu, pomidorach i przyprawach, które pewnie już masz w domu. Jeśli szukasz czegoś nowego do zrobienia na obiad (albo do lunchboxa!), to jesteś w dobrym miejscu.

Zima w Polsce to czas, kiedy coraz chętniej wyjeżdżamy na ferie zimowe w kierunku egipskiego słońca. Tak więc.. .oto 5 pysznych egipskich potraw, które możesz zrobić sam – nawet jeśli dopiero zaczynasz gotować!


1. Koshari – egipski comfort food

To danie to hit! Trochę ryżu, trochę makaronu, soczewica, ciecierzyca i... chrupiąca cebulka. Wszystko polane sosem pomidorowym z czosnkiem. Koshari to egipski street food numer jeden – tani, sycący i mega smaczny.

W skrócie jak zrobić:
Ugotuj osobno ryż, makaron (najlepiej drobny, np. kolanka), brązową soczewicę i ciecierzycę z puszki. Cebulę podsmaż na chrupiąco. Zblenduj pomidory z czosnkiem i odrobiną octu – to będzie sos. Na koniec wszystko ułóż warstwami lub wymieszaj. Gotowe!


2. Taameya – egipskie falafele z bobu

To kuzyn słynnych falafeli, ale robiony z bobu zamiast ciecierzycy. W Egipcie to klasyczne śniadanie!

Jak zrobić:
Kup mrożony bób, ugotuj i zmiksuj z cebulą, czosnkiem, kolendrą, natką i przyprawami (sól, pieprz, kumin). Formuj kulki, spłaszcz je i smaż na oleju. Świetne z pitą i sosem jogurtowym!


3. Ful medames – pasta z bobu na śniadanie

Brzmi jak hummus? Trochę tak – ale to gęsta, aromatyczna pasta z gotowanego bobu, podawana z oliwą, czosnkiem i cytryną.

Szybka wersja:
Użyj gotowanego bobu z puszki, rozgnieć z oliwą, czosnkiem i cytryną. Możesz dodać kumin i natkę. Świetne z chlebem albo jako dodatek do warzyw.


4. Mahshi – warzywa nadziewane ryżem

Papryki, cukinie, bakłażany – nadziewane ryżem z ziołami i pomidorami, duszone w sosie. Proste i efektowne!

Dla początkujących:
Ugotuj ryż na półmiękko, wymieszaj z koncentratem pomidorowym, koperkiem i pietruszką. Napełnij wydrążone warzywa, ułóż w garnku i zalej wodą z koncentratem. Gotuj do miękkości.



5. Basbousa – semolinowe ciasto z kokosem

Na koniec coś słodkiego! Basbousa to ciasto z semoliny (kaszy manny) i wiórków kokosowych, zalane słodkim syropem cytrynowym.

Mega łatwe:
Wymieszaj szklankę kaszy manny z ½ szklanki cukru, ½ szklanki wiórków kokosowych, ½ szklanki jogurtu i ½ szklanki masła. Piecz ok. 30 min w 180°C. Polej syropem z wody, cukru i soku z cytryny.



Na zakończenie

Kuchnia egipska nie wymaga magicznych składników ani godzin w kuchni. Wystarczy ciekawość i chęć spróbowania czegoś nowego. Zacznij od koshari albo ful medames – a potem, kto wie, może zrobisz domową taameyę na śniadanie?

Masz pytania? A może zrobiłeś któreś z tych dań? Daj znać w komentarzu albo wrzuć fotkę z hashtagiem #egiptwnaszejkuchni 🍴🇪🇬



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

POTRAWY KUCHNI REGIONALNYCH

REGIONALNE PRZYSMAKI I NIE TYLKO.....

BURAK SUPERFOOD