PRAKTYKI W HISZPANII
Praktyki w Hiszpanii szansą rozwoju umiejętności kulinarnych i spedycyjnych uczniów rumskiego Hipolita
Numer identyfikacyjny projektu 2019-1-PL01-KA102-062837
Całkowita kwota dofinansowania
W październiku 2019 r. została
podpisana umowa dotycząca nowego projektu finansowanego przez Unię Europejską,
w której głównym beneficjentem są uczniowie uczęszczający do klasy technik
żywienia i usług gastronomicznych oraz spedytor, na lata 2019 – 2021.
Najważniejszym
celem projektu jest kształcenie uczniów, które pomoże zniwelować różnice wynikające
z pochodzenia oraz zapewni bardzo dobre przygotowanie zawodowe równoznaczne ze znalezieniem
pracy. Z tego powodu szkoła kładzie nacisk na podnoszenie atrakcyjności
kształcenia zawodowego, co idzie w parze ze zdobywaniem doświadczenia przez
młodzież na praktykach, która będzie mogła wykorzystać zdobytą wiedzę za
granicą po powrocie do Polski oraz łatwiej zdobyć pracę dzięki nowym
umiejętnościom. Dzięki praktykom zagranicznym nastąpi doskonalenie procesu uczenia
się i nauczania poprzez obserwację sposobu uczenia się i nauczania w innym
kraju - w Hiszpanii oraz
wykorzystanie najlepszych doświadczeń i praktyk.
Nowa
wiedza i doświadczenie, to nowe możliwości w pracy, to osiągnięcia w konkursach,
to także kształtowanie postawy otwartości i tolerancji na wielokulturowość
Europy, która będzie się przekładać na codzienne życie w kraju. Nasza szkoła
potrzebuje płaszczyzny porównawczej z dobrymi praktykami kształcenia
zawodowego. Chcielibyśmy zderzyć nasz model nauczania z wymaganiami
europejskich pracodawców i zweryfikować postawy i wiedzę uczniów i nauczycieli
w środowisku międzynarodowym. Europejski Plan Rozwoju Szkoły zakłada
podnoszenie własnych kwalifikacji, dalsze szkolenie zawodowe, co pozwoli w
przyszłości łatwiej adaptować się do nowych wymogów rynku pracy. Rozwój
zrównoważonej współpracy transgranicznej pozwoli na pozyskanie informacji
o systemach edukacji, pracy i zatrudnienia w Hiszpanii, pozwoli na
nawiązanie kontaktów międzynarodowych na płaszczyźnie uczniów i opiekunów,
umożliwi na zweryfikowanie metod i narzędzi pracy ze stażystami w
miejscach pracy. Nowoczesne technologie używane w przemyśle, przedsiębiorstwach
branżowych i firmach specjalistycznych poszerzą wiedzę uczniów w
kształconych zawodach.
Uczniowie
będą zdobywać nowe doświadczenia w czasie dwóch mobilności w 2021 i 2022
r. w Hiszpanii. Mobilności przesunęły się ze względu na COVID
i ograniczenia wynikające z pandemii. W obecnej chwili trwa rekrutacja do
pierwszej mobilności. Formularze można składać do dnia 15 września 2021 r.
Koordynatorem
projektu jest p. Dorota Gaszta, ewaluatorem – p. Urszula Kordyńska.
Komentarze
Prześlij komentarz