Co mnie zachwyciło w Peru?
Peru, kolebka inkaskiej kultury, państwo w
Ameryce Południowej nad Oceanem Spokojnym. Na terenie obecnego Peru w okresie prekolumbijskim
istniały rozwinięte cywilizacje indiańskie. Mimo, że kulturowo Inkowie
znani są od setek lat, samo państwo jest młode, bo liczy sobie zaledwie 200
lat.
W kulturze, architekturze, a także w
gastronomii widać ogromny wpływ hiszpański. Jednak Peruwiańczycy nie poddają
się i reklamują swoje dobra narodowe. Jako, że duża część kraju leży nad
oceanem, w tych regionach królują ryby i owoce morza. Nie można więc być tu
i nie spróbować CEVICHE. Jest to potrawa
z surowej, świeżej ryby, marynowanej w soku z limonki. Pokrojoną
marynowaną rybę z limonowym sokiem miesza jak sałatkę z czerwoną cebulą, przyprawami,
często z awokado, które rośnie w Peru do wielkości główki dziecka! I jest
przepyszne!
W każdym większym mieście jest targ, na którym zobaczymy egotyczne owoce, ponad 20 gatunków kukurydzy, różne warzywa i oczywiście przewspaniałe owoce morza, z których na bieżąco „kucharka” przyrządza wybraną potrawę.
Jednak większa część
kraju to góry, klimat srogi, gdzie króluje mięso. Hodowane są owce, lamy,
czasem alpaki, chociaż te zazwyczaj występują dziko. Zwierzęta dostarczają
mięsa oraz wełny, z której wyrabiane są części odzieży: od czapki po
skarpety. I z tego też słynie Peru. Peruwiańczycy na co dzień chodzą w strojach ludowych, charakterystycznych dla danego regionu, wyrabianych właśnie z wełny.
A co się pije w Peru? Przede wszystkim Peruwiańczycy nie uznają herbaty. Trudno jest ją dostać w kawiarni, restauracji, barze…. Tu pija się kawę! Kawa z Peru to najczęściej kawa organiczna, pochodząca z małych rodzinnych gospodarstw. Peruwiańska kawa cechuje się wysoką słodyczą, a w smaku dominują nuty czekolady i orzechów. Odnajdziecie w niej często aromaty cytrusów, kwiatów i średnią kwasowość.
Na co dzień również popularny jest rodzaj napoju alkoholowego wyrabianego przez każdą panią domu, który już istniał w czasie imperium Inków. Jest wyrabiany ze specjalnego gatunku kukurydzy i nosi nazwę CHICHA.
Komentarze
Prześlij komentarz