KUCHNIA MEKSYKAŃSKA W HIPOLICIE
Kuchnia meksykańska to mieszanka
kolorowych warzyw, owoców morza oraz mięsa. Zdecydowanie najważniejszym
warzywem dla kuchni meksykańskiej jest kukurydza, która tworzy bazę do wielu
meksykańskich dań. Zaraz po kukurydzy mamy paprykę w różnych odsłonach,
najczęściej pikantną oraz wiele innych świeżych warzyw i owoców, takich
jak awokado. Ogromną rolę odgrywają także aromatyczne przyprawy.
Mówiąc o potrawach w Meksyku
warto pamiętać, że ze względu na swoją oryginalność, w 2010 roku kuchnia
meksykańska została wpisana na listę Światowego
Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.
Czy można ugotować potrawy
innego kraju nie odwiedzając go? Otóż tak!
Uczniowie klasy 2 A
udowodnili na zajęciach pracowni gastronomicznej, że można przybliżyć
Meksyk sporządzając typowe dania kuchni tego państwa. Na zajęciach powstało
fantastyczne burrito, rożki z tortilli, quesadilla, chili con carne, tacos.
Wszystkie potrawy były dobrze doprawione, smakowicie pachniały i wspaniale
się prezentowały.
Brawa dla naszych zdolnych
uczniów!
Komentarze
Prześlij komentarz