KUCHNIA MEKSYKAŃSKA W HIPOLICIE

 

Kuchnia meksykańska to mieszanka kolorowych warzyw, owoców morza oraz mięsa. Zdecydowanie najważniejszym warzywem dla kuchni meksykańskiej jest kukurydza, która tworzy bazę do wielu meksykańskich dań. Zaraz po kukurydzy mamy paprykę w różnych odsłonach, najczęściej pikantną oraz wiele innych świeżych warzyw i owoców, takich jak awokado. Ogromną rolę odgrywają także aromatyczne przyprawy.

Mówiąc o potrawach w Meksyku warto pamiętać, że ze względu na swoją oryginalność, w 2010 roku kuchnia meksykańska została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.




Czy można ugotować potrawy innego kraju nie odwiedzając go? Otóż tak!

Uczniowie klasy 2 A udowodnili na zajęciach pracowni gastronomicznej, że można przybliżyć Meksyk sporządzając typowe dania kuchni tego państwa. Na zajęciach powstało fantastyczne burrito, rożki z tortilli, quesadilla, chili con carne, tacos. Wszystkie potrawy były dobrze doprawione, smakowicie pachniały i wspaniale się prezentowały.

Brawa dla naszych zdolnych uczniów!






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

UCZNIOWIE HIPOLITA WE WŁOSZECH

EKO LOGIKA

WARIACJE Z KASZY