WARIACJE Z KASZY

 

Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana... Mnóstwo gatunków kasz, a wszystkie zawierają cenne minerały, witaminy i błonnik.

Na pracowni gastronomicznej już się dzieje… Pomalutku nabieramy tempa i po szkole zaczynają się rozchodzić smakowite zapachy J  Tym razem wszystko z kaszy. Uczniowie klasy 3 A udowodnili, że dania z kaszą nie muszą być nudne.




Kasze powstają z ziaren zbóż. Kasza perłowa i pęczak powstają z ziaren jęczmienia, kasza jaglana z prosa, manna i kuskus z pszenicy. Kukurydza jest surowcem do produkcji kaszy kukurydzianej, a z nasion gryki robi się kaszę gryczaną i krakowską.

Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę - paliwo potrzebne do pracy mózgu i wszystkich innych komórek. Kasze zawierają cenny błonnik, który reguluje pracę jelit. Są źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witaminy E. Kasze dostarczają głównie potas, żelazo, magnez, cynk, miedź i mangan. Zawierają w sobie białko, które należy spożywać z produktami pochodzenia zwierzęcego, na przykład z mlekiem.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

UCZNIOWIE HIPOLITA WE WŁOSZECH

EKO LOGIKA