WARIACJE Z KASZY
Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy
jaglana... Mnóstwo gatunków kasz, a wszystkie zawierają cenne minerały,
witaminy i błonnik.
Na pracowni gastronomicznej już się dzieje… Pomalutku nabieramy
tempa i po szkole zaczynają się rozchodzić smakowite zapachy J Tym razem wszystko z kaszy. Uczniowie klasy 3
A udowodnili, że dania z kaszą nie muszą być nudne.
Kasze powstają z ziaren zbóż. Kasza perłowa i
pęczak powstają z ziaren jęczmienia, kasza jaglana z prosa, manna
i kuskus z pszenicy. Kukurydza jest surowcem do produkcji kaszy
kukurydzianej, a z nasion gryki robi się kaszę gryczaną i krakowską.
Pod względem wartości odżywczej kasze
przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, która w organizmie
rozkłada się powoli na glukozę - paliwo potrzebne do pracy mózgu i
wszystkich innych komórek. Kasze zawierają cenny błonnik, który reguluje pracę jelit. Są
źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witaminy E. Kasze dostarczają głównie potas, żelazo, magnez,
cynk, miedź i mangan. Zawierają w sobie białko, które należy spożywać z
produktami pochodzenia zwierzęcego, na przykład z mlekiem.
Komentarze
Prześlij komentarz