8 listopad - EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA

 

„Niech pożywienie będzie lekarstwem,

A lekarstwo pożywieniem”.

Hipokrates

 

8 listopada nie wypada objadać się chipsami, ponieważ w tym dniu mówimy o zdrowym jedzeniu i gotowaniu 😃

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i organizację zrzeszającą szefów kuchni.

Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.

Niestety, pandemia pokrzyżowała nasze plany związane z obchodami tego dnia w szkole… Z pracowni gastronomicznej przenieśliśmy się na chwilę obecną do świata wirtualnego. Zanim uaktywnią się nasi uczniowie (a będzie się działo…), kilka słów na ten temat. 

Kto z nas nie słyszał o zdrowym jedzeniu? Raczej wszyscy, tylko co to właściwie oznacza… Często nieświadomie kierujemy się ukrytymi przekonaniami, mitami zależnymi od kultury, środowiska, w którym się wychowaliśmy. Uwagi o dużej zawartości tłuszczu lub cholesterolu zbywamy machnięciem ręki. A to przecież istotne, czym „karmimy” nasz organizm. Zdrowe żywienie to umiejętność odpowiedniego bilansowania potraw, zastępowanie niezdrowych przekąsek smacznymi i wartościowymi produktami, dobrze dobrana forma ruchu – jeśli w młodości się do tego przyzwyczaimy, to z dużą dozą prawdopodobieństwa będziemy to kontynuować w przyszłości. A wtedy nasz organizm odwdzięczy nam się dobrym zdrowiem i świetną kondycją.

Na początek, super pożywienie, czyli super moc nasion strączkowych  według Agaty Szczebyło – edukatorki żywieniowej, która między innymi,  prowadziła warsztaty w ramach V Narodowego Kongresu Żywieniowego (17.10.2020 r.).

https://kongres-zywieniowy.waw.pl/strefa-kulinarna-2/

Czym mogą nas zadziwić lub zachwycić rośliny strączkowe? Okazuje się, że jedzenie nasion roślin strączkowych przyczynia się do lepszego stanu  zdrowia, ale także ma wpływ na naszą planetę i środowisko naturalne. Potrawy nie kończą się na fasolce po bretońsku czy grochówce. ” Fasola, groch, soczewica i ciecierzyca umożliwiają gotowanie wszystkiego – przystawka, zupa, pasta do chleba, pasztet, gulasz, zapiekanka, naleśniki, ciasto, ciasteczka, tort… Pomysłów na wykorzystanie strączkowych w kuchni jest nieskończenie wiele. W szczególności, że inspiracje pochodzą z całego świata.” – napisała p. Agata na swoim blogu https://www.bestrak.pl/.

Zajrzyjcie tam, polecam przepisy do wykorzystania i modyfikowania według uznania, a nie będziecie się nudzić przygotowując posiłki w domu😃






Zdjęcia pochodzą ze szkolenia, w którym miałam zaszczyt uczestniczyć,  w Akademii Unilever Food Solutions w Poznaniu.

 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

POTRAWY KUCHNI REGIONALNYCH

WARIACJE Z KASZY

28 września ŚWIATOWY DZIEŃ JABŁKA