8 listopad - EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA
„Niech pożywienie będzie lekarstwem,
A lekarstwo pożywieniem”.
Hipokrates
8 listopada nie wypada
objadać się chipsami, ponieważ w tym dniu mówimy o zdrowym jedzeniu
i gotowaniu 😃
Europejski Dzień
Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza
Unii Europejskiej i organizację zrzeszającą szefów kuchni.
Celem święta jest
promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych
nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o
konsekwencjach złej diety.
Niestety, pandemia
pokrzyżowała nasze plany związane z obchodami tego dnia w szkole… Z pracowni
gastronomicznej przenieśliśmy się na chwilę obecną do świata wirtualnego. Zanim
uaktywnią się nasi uczniowie (a będzie się działo…), kilka słów na ten
temat.
Kto z nas nie
słyszał o zdrowym jedzeniu? Raczej wszyscy, tylko co to właściwie oznacza… Często
nieświadomie kierujemy się ukrytymi przekonaniami, mitami zależnymi od kultury,
środowiska, w którym się wychowaliśmy. Uwagi o dużej zawartości
tłuszczu lub cholesterolu zbywamy machnięciem ręki. A to przecież istotne, czym
„karmimy” nasz organizm. Zdrowe żywienie to umiejętność odpowiedniego
bilansowania potraw, zastępowanie niezdrowych przekąsek smacznymi i
wartościowymi produktami, dobrze dobrana forma ruchu – jeśli w młodości się do
tego przyzwyczaimy, to z dużą dozą prawdopodobieństwa będziemy to
kontynuować w przyszłości. A wtedy nasz organizm odwdzięczy nam się dobrym
zdrowiem i świetną kondycją.
Na początek,
super pożywienie, czyli super moc nasion strączkowych według Agaty Szczebyło – edukatorki
żywieniowej, która między innymi, prowadziła warsztaty w ramach V
Narodowego Kongresu Żywieniowego (17.10.2020 r.).
https://kongres-zywieniowy.waw.pl/strefa-kulinarna-2/
Czym mogą nas zadziwić
lub zachwycić rośliny strączkowe? Okazuje się, że jedzenie nasion roślin
strączkowych przyczynia się do lepszego stanu
zdrowia, ale także ma wpływ na naszą planetę i środowisko naturalne.
Potrawy nie kończą się na fasolce po bretońsku czy grochówce. ” Fasola, groch,
soczewica i ciecierzyca umożliwiają gotowanie wszystkiego – przystawka,
zupa, pasta do chleba, pasztet, gulasz, zapiekanka, naleśniki, ciasto,
ciasteczka, tort… Pomysłów na wykorzystanie strączkowych w kuchni jest
nieskończenie wiele. W szczególności, że inspiracje pochodzą z całego
świata.” – napisała p. Agata na swoim blogu https://www.bestrak.pl/.
Zajrzyjcie tam, polecam przepisy do wykorzystania i modyfikowania według uznania, a nie będziecie się nudzić przygotowując posiłki w domu😃
Zdjęcia pochodzą ze
szkolenia, w którym miałam zaszczyt uczestniczyć, w Akademii Unilever Food Solutions
w Poznaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz