JAŚNIE WIELMOŻNA DYNIA

 

Zapiekana, gotowana, marynowana, kiszona..jaśnie wielmożna dynia, królująca w naszej kuchni późną jesienią. Można z niej przygotować placki, muffiny, racuchy lub sernik. Nigdy się nie znudzi ze względu na różnorodne zastosowanie. Dynia to roślina jednoroczna, której ojczyzną jest Ameryka Środkowa. Uprawa dyni rozpoczęła się w Meksyku w 7000 lub 5500 r. p.n.e., a do Europy sprowadził ją w XVI wieku Krzysztof Kolumb. Współcześnie, dynia jest ceniona nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i prozdrowotne właściwości. Dynia dostarcza niewiele kalorii, ale jednoznacznie można to określić porównując poszczególne odmiany – zwyczajną, piżmową, makaronową, hokkaido czy muscat. Jest źródłem wielu składników mineralnych (potas, magnez, wapń, żelazo, cynk), witamin (E, C, z grupy B) , antyoksydantów (beta karoten) oraz błonnika pokarmowego.

Polecam  DYNIĘ  PIŻMOWĄ ZAPIEKANĄ  Z FARSZEM, wykonaną przez Martynę Brzezińską, klasa 2AT:


Składniki :
~
dynia piżmowa
~filet z kurczaka (zmielony)
~papryczka chili
~pieczarki
~cebula
~
kasza bulgur
~olej do podsmażenia
~mozzarela (bądź inny ser np.gouda)
~przyprawy takie jak: sól, pieprz, zioła prowansalskie
~szczypiorek


Wykonanie:
-Dynię szorujemy, przekrajamy na pół i usuwamy nasiona, solimy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 min.
-Kaszę gotujemy.

-Mielone z kurczaka podsmażamy  z cebulką, pieczarkami  i chili, doprawiamy.
-Ugotowaną kaszę  mieszamy z farszem.

-Gdy dynia będzie gotowa/miękka, dodajemy do środka farsz i posypujemy rozdrobnionym  serem.

-Pieczemy jeszcze przez 10-15 min .
-Gotową dynie dekorujemy posiekanym szczypiorkiem .

 



Przykład zupy krem z dyni, przysłany przez uczennicę klasy 2 MT, Julię Samson:

https://youtu.be/R3r0Es0Sz_g

1 dynia

1 mała papryczka chilli

2 marchewki, 1 cebula

1 serek topiony

oliwa z oliwek

1l  bulionu warzywnego

sól/pieprz do smaku

zioła prowansalskie do smaku

 

Dynię obrać ze skóry i wyciąć pestki oraz miąższ. Marchewkę też obrać. Dynie i marchewkę umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w piórka. Wlać do garnka bulion warzywny.

Marchewkę, dynie i cebule podsmażyć na patelni do zarumienienia, następnie przełożyć to do garnka i dodać papryczkę, gotować przez 20/30 min, po 10-15 min gotowania  dodać serek. Następnie wszystko zblendować, przyprawić.

Podawać z dodatkiem śmietany, grzanek, natki pietruszki.






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

UCZNIOWIE HIPOLITA WE WŁOSZECH

EKO LOGIKA

WARIACJE Z KASZY