JAŚNIE WIELMOŻNA DYNIA
Zapiekana, gotowana, marynowana, kiszona..jaśnie wielmożna
dynia, królująca w naszej kuchni późną jesienią. Można z niej przygotować
placki, muffiny, racuchy lub sernik. Nigdy się nie znudzi ze względu na
różnorodne zastosowanie. Dynia to roślina jednoroczna, której ojczyzną jest Ameryka
Środkowa. Uprawa dyni rozpoczęła się w Meksyku w 7000 lub 5500 r. p.n.e., a do
Europy sprowadził ją w XVI wieku Krzysztof Kolumb. Współcześnie, dynia jest ceniona
nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i prozdrowotne właściwości. Dynia dostarcza
niewiele kalorii, ale jednoznacznie można to określić porównując poszczególne
odmiany – zwyczajną, piżmową, makaronową, hokkaido czy muscat. Jest źródłem
wielu składników mineralnych (potas, magnez, wapń, żelazo, cynk), witamin (E, C,
z grupy B) , antyoksydantów (beta karoten) oraz błonnika pokarmowego.
Polecam DYNIĘ PIŻMOWĄ ZAPIEKANĄ Z FARSZEM, wykonaną przez Martynę
Brzezińską, klasa 2AT:
Składniki :
~dynia piżmowa
~filet z kurczaka (zmielony)
~papryczka chili
~pieczarki
~cebula
~kasza bulgur
~olej do podsmażenia
~mozzarela (bądź inny ser np.gouda)
~przyprawy takie jak: sól, pieprz, zioła
prowansalskie
~szczypiorek
Wykonanie:
-Dynię szorujemy, przekrajamy na pół i usuwamy
nasiona, solimy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez
30 min.
-Kaszę gotujemy.
-Mielone z kurczaka podsmażamy z cebulką, pieczarkami i chili, doprawiamy.
-Ugotowaną kaszę
mieszamy z farszem.
-Gdy dynia będzie gotowa/miękka, dodajemy
do środka farsz i posypujemy rozdrobnionym serem.
-Pieczemy jeszcze przez 10-15 min .
-Gotową dynie dekorujemy posiekanym
szczypiorkiem .
Przykład zupy krem z dyni, przysłany przez uczennicę klasy 2 MT, Julię Samson:
https://youtu.be/R3r0Es0Sz_g
1 dynia
1 mała papryczka chilli
2 marchewki, 1 cebula
1 serek topiony
oliwa z oliwek
1l bulionu warzywnego
sól/pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
Dynię obrać ze skóry i
wyciąć pestki oraz miąższ. Marchewkę też obrać. Dynie i marchewkę umyć,
pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w piórka. Wlać do garnka
bulion warzywny.
Marchewkę, dynie i
cebule podsmażyć na patelni do zarumienienia, następnie przełożyć to do garnka
i dodać papryczkę, gotować przez 20/30 min, po 10-15 min gotowania dodać serek. Następnie wszystko zblendować,
przyprawić.
Podawać z dodatkiem
śmietany, grzanek, natki pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz