MOC BURAKA
Burak znany jest od co najmniej 4000 lat. Jego lecznicze i odżywcze działanie docenili między innymi Grecy, Rzymianie i medycy starożytnego Babilonu. Co takiego jest w tym niepozornym warzywie? Wartość odżywcza buraków (w 100 g) jest następująca: 44 kcal, 1,61 g białka, 9,56 g cukrów, 2,8 g błonnika, znikoma ilość tłuszczu, witamina C, A, E, K, z grupy B, kwas foliowy oraz składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. (Źródło danych: USD National Nutrient Database for Standard Reference).
Jak
najlepiej jeść buraki: surowe czy gotowane?
Składniki
mineralne w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego lepiej nie gotować buraków,
chyba że w zupie. Buraki będą bardziej wartościowe, jeśli spożyjemy je na
surowo lub upieczone w skórce.
A TERAZ NAJLEPSZE –
właściwości lecznicze buraków:
- wzmacniają układ
krwionośny,
- wspomagają leczenie
anemii i białaczki, dzięki barwnikom, które są silnymi przeciwutleniaczami,
- pomagają unormować
poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi,
- wspomagają leczenie
nowotworów oraz stan organizmu po chemioterapii,
- działają uspokajająco
i wspomagająco w zaburzeniach snu.
NAPÓJ ODMŁADZAJĄCY, CZYLI ZAKWAS Z BURAKÓW:
Zakwas z buraków powstaje w wyniku procesu fermentacji, za którą
odpowiedzialne są bakterie kwasu mlekowego. Wzmacnia odporność, poprawia
wydolność organizmu, czyli działa jak energetyk, reguluje pracę układu
pokarmowego i oczywiście dostarcza witamin i minerałów z buraka.
Kiszenie warzyw to jeden z najstarszych sposobów utrwalania
żywności, który nie niszczy ich wartości odżywczych. W wyniku kiszenia w
warzywach zmniejsza się ilość cukru, który jest zużywany przez bakterie
odpowiedzialne za fermentację.
Zakwas najlepiej zrobić samemu, co zajmie jakieś 15-20 minut.
Wówczas masz pewność, że nie jest pasteryzowany i zachowa wszystkie
właściwości zdrowotne buraka.
Potrzebujesz:
surowe
buraki, sól, przyprawy np., ziele angielskie, liść laurowy, a najlepiej
czosnek, który, podniesie wartość zdrowotną napoju oraz naczynie szklane lub
gliniane.
Krok
1. Zagotuj wodę, rozpuść w niej sól (1 łyżka soli na 1 litr wody), ostudź.
Krok
2. Wyparz wewnątrz naczynie (najlepiej gorącą wodą).
Krok
3. Przygotuj buraki: obierz ze skórki, pokrój w cienkie plasterki.
Krok
4. Przygotuj przyprawy, czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Krok
5. Uzupełnij naczynie burakami, dodawaj również przyprawy.
Krok
6. Zalej buraki ostudzoną wodą z solą.
Krok
7. Przykryj naczynie nakrętką lub czystą ściereczką.
Krok
8. Odstaw w ciemne miejsce (ale nie do lodówki tylko np. do szafki) na 5-7 dni.
Krok
9. Zakwas jest gotowy - ciesz się zdrowym napojem. Smacznego!
Ważne – ukiszone buraczki możesz użyć na surówkę, do sałatki,
jako dodatek do obiadu.
Komentarze
Prześlij komentarz