MOC BURAKA


Burak znany jest od co najmniej 4000 lat. Jego lecznicze i odżywcze działanie docenili między innymi Grecy, Rzymianie i medycy starożytnego Babilonu. Co takiego jest w tym niepozornym warzywie? Wartość odżywcza buraków (w 100 g) jest następująca: 44 kcal, 1,61 g białka, 9,56 g cukrów, 2,8 g błonnika, znikoma ilość tłuszczu, witamina C, A, E, K, z grupy B, kwas foliowy oraz składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. (Źródło danych: USD National Nutrient Database for Standard Reference).

Jak najlepiej jeść buraki: surowe czy gotowane?

Składniki mineralne w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego lepiej nie gotować buraków, chyba że w zupie. Buraki będą bardziej wartościowe, jeśli spożyjemy je na surowo lub upieczone w skórce.

A TERAZ NAJLEPSZE – właściwości lecznicze buraków:

- wzmacniają układ krwionośny,

- wspomagają leczenie anemii i białaczki, dzięki barwnikom, które są silnymi przeciwutleniaczami,

- pomagają unormować poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi,

- wspomagają leczenie nowotworów oraz stan organizmu po chemioterapii,

- działają uspokajająco i wspomagająco w zaburzeniach snu.

 

NAPÓJ ODMŁADZAJĄCY, CZYLI ZAKWAS Z BURAKÓW:

Zakwas z buraków powstaje w wyniku procesu fermentacji, za którą odpowiedzialne są bakterie kwasu mlekowego. Wzmacnia odporność, poprawia wydolność organizmu, czyli działa jak energetyk, reguluje pracę układu pokarmowego i oczywiście dostarcza witamin i minerałów z buraka.

Kiszenie warzyw to jeden z najstarszych sposobów utrwalania żywności, który nie niszczy ich wartości odżywczych. W wyniku kiszenia w warzywach zmniejsza się ilość cukru, który jest zużywany przez bakterie odpowiedzialne za fermentację.

Zakwas najlepiej zrobić samemu, co zajmie jakieś 15-20 minut. Wówczas masz pewność, że nie jest pasteryzowany i zachowa wszystkie właściwości zdrowotne buraka.



Potrzebujesz:

surowe buraki, sól, przyprawy np., ziele angielskie, liść laurowy, a najlepiej czosnek, który, podniesie wartość zdrowotną napoju oraz naczynie szklane lub gliniane.

Krok 1. Zagotuj wodę, rozpuść w niej sól (1 łyżka soli na 1 litr wody), ostudź.

Krok 2. Wyparz wewnątrz naczynie (najlepiej gorącą wodą).

Krok 3. Przygotuj buraki: obierz ze skórki, pokrój w cienkie plasterki.

Krok 4. Przygotuj przyprawy, czosnek obierz i pokrój w plasterki.

Krok 5. Uzupełnij naczynie burakami, dodawaj również przyprawy.

Krok 6. Zalej buraki ostudzoną wodą z solą.

Krok 7. Przykryj naczynie nakrętką lub czystą ściereczką.

Krok 8. Odstaw w ciemne miejsce (ale nie do lodówki tylko np. do szafki) na 5-7 dni.

Krok 9. Zakwas jest gotowy - ciesz się zdrowym napojem. Smacznego!

Ważne – ukiszone buraczki możesz użyć na surówkę, do sałatki, jako dodatek do obiadu.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

UCZNIOWIE HIPOLITA WE WŁOSZECH

EKO LOGIKA

WARIACJE Z KASZY