26 marca Międzynarodowy Dzień Szpinaku
Czy wiedzieliście, że szpinak ma swoje święto na całym świecie?
Zapewne domyślacie się, z jakich powodów…..
Odżywcze właściwości i wartość szpinaku znana była już w
starożytnej Persji, dlatego warzywo to nazywane było "perskim
zielem". W XI wieku szpinak przywieziony został na tereny dzisiejszej
Hiszpanii i stamtąd powędrował do kolejnych krajów Europy. Przez jakiś czas
znany był jako "warzywo hiszpańskie", a następnie "potrawa
florencka".
Co
kryje w sobie szpinak?
Szpinak zawiera wiele
cennych składników odżywczych takich jak witaminy, sole mineralne,
przeciwutleniacze. Liście szpinaku bogate są w witaminę C, żelazo, potas,
magnez, kwas foliowy. Ze względu na zawartość magnezu, szpinak zalecany
jest osobom zestresowanym i znerwicowanym. Ma właściwości uspokajające i
zapobiega bólom głowy. Jedzenie szpinaku zaleca się też dzieciom
i kobietom w ciąży oraz osobom cierpiącym na anemię. Szpinak jest
bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego – jeśli chodzi o żelazo, to
szpinak ma go taką samą ilość jak wołowina. Należy jednak pamiętać, że żelazo
pochodzenia zwierzęcego jest w dużo wyższym stopniu przyswajalne. Ze szpinaku
przyswoimy jedynie 1/5 żelaza w porównaniu z ilością przyswajaną z mięsa
wołowego. Witaminy z grupy B w szpinaku obniżają poziom „złego” cholesterolu
we krwi, natomiast witaminy A i E m.in. opóźniają starzenie się organizmu.
Jednak nie w każdym
przypadku jedzenie szpinaku jest wskazane. Liście szpinaku zawierają również
kwas szczawianowy, który wypłukuje z organizmu wapń. Z tego względu
szpinaku nie powinny jeść osoby cierpiące na kamicę nerkową, ponieważ szczawian
wapnia zwiększa produkcję kamieni nerkowych.
W jaki sposób
przyrządzać szpinak? Na 100 rożnych sposobów: na surowo, gotowany, smażony,
duszony. Może stanowić dodatek lub bazę do sałatki, surówki, koktajlu,
nadzienia do naleśników, pierogów, roladek z kurczaka czy do tarty.
Źródło: Medonet.pl
Uczniowie
klasy 2 A i 2 M pokazali, że danie ze szpinakiem nie musi być nudne.
Przedstawiam przepis Kamili z klasy 2 A na chlebek z guacamole:
Składniki:
Chleb że szpinakiem:
150g świeżego szpinaku, 180 ml mleka, 1łyżka octu, cukru , soli, proszku do pieczenia , sody oczyszczonej, 360g mąki pszennej, dodatkowo ziarna
Guacamole:
awokado, sok z cytryny, czosnek ( 1 ząbek )
oraz sól, pieprz
Przygotowanie:
-
Obróbka wstępna surowców (sortowanie, mycie, oddzielenie części niejadalnych,
rozdrabnianie),
- Szpinak, ocet, cukier i sól zblendować,
- Do
miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę,
-
Dodać papkę szpinakową i wymieszać dokładnie łyżką, dodać ziarna (np.
słonecznika, dyni),
-
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy - keksówki,
-
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 200 st C na około 30-35 minut. W tym
czasie przygotować guacamole:
-
Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wyciągnąć miąższ,
-
Widelcem rozgnieść na pastę, można posłużyć się blenderem,
-
Dodać sól, pieprz, sok z cytryny i starty czosnek. Doprawić indywidualnie
do smaku.
SMACZNEGO
J
Komentarze
Prześlij komentarz