26 marca Międzynarodowy Dzień Szpinaku

 

Czy wiedzieliście, że szpinak ma swoje święto na całym świecie? Zapewne domyślacie się, z jakich powodów….. 

Odżywcze właściwości i wartość szpinaku znana była już w starożytnej Persji, dlatego warzywo to nazywane było "perskim zielem". W XI wieku szpinak przywieziony został na tereny dzisiejszej Hiszpanii i stamtąd powędrował do kolejnych krajów Europy. Przez jakiś czas znany był jako "warzywo hiszpańskie", a następnie "potrawa florencka".

Co kryje w sobie szpinak?

Szpinak zawiera wiele cennych składników odżywczych takich jak witaminy, sole mineralne, przeciwutleniacze. Liście szpinaku bogate są w witaminę C, żelazo, potas, magnez, kwas foliowy. Ze względu na zawartość magnezu, szpinak zalecany jest osobom zestresowanym i znerwicowanym. Ma właściwości uspokajające i zapobiega bólom głowy. Jedzenie szpinaku zaleca się też dzieciom i kobietom w ciąży oraz osobom cierpiącym na anemię. Szpinak jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego – jeśli chodzi o żelazo, to szpinak ma go taką samą ilość jak wołowina. Należy jednak pamiętać, że żelazo pochodzenia zwierzęcego jest w dużo wyższym stopniu przyswajalne. Ze szpinaku przyswoimy jedynie 1/5 żelaza w porównaniu z ilością przyswajaną z mięsa wołowego. Witaminy z grupy B w szpinaku obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi, natomiast witaminy A i E m.in. opóźniają starzenie się organizmu.

Jednak nie w każdym przypadku jedzenie szpinaku jest wskazane. Liście szpinaku zawierają również kwas szczawianowy, który wypłukuje z organizmu wapń. Z tego względu szpinaku nie powinny jeść osoby cierpiące na kamicę nerkową, ponieważ szczawian wapnia zwiększa produkcję kamieni nerkowych.

W jaki sposób przyrządzać szpinak? Na 100 rożnych sposobów: na surowo, gotowany, smażony, duszony. Może stanowić dodatek lub bazę do sałatki, surówki, koktajlu, nadzienia do naleśników, pierogów, roladek z kurczaka czy do tarty.

Źródło: Medonet.pl

 

Uczniowie klasy 2 A i 2 M pokazali, że danie ze szpinakiem nie musi być nudne.

Przedstawiam przepis Kamili z klasy 2 A na chlebek z guacamole:

Składniki:

Chleb że szpinakiem:

150g świeżego szpinaku, 180 ml mleka, 1łyżka octu, cukru , soli, proszku do pieczenia , sody oczyszczonej, 360g mąki pszennej, dodatkowo ziarna

Guacamole:

awokado, sok z cytryny, czosnek ( 1 ząbek )

oraz sól, pieprz

Przygotowanie:

- Obróbka wstępna surowców (sortowanie, mycie, oddzielenie części niejadalnych, rozdrabnianie),

-  Szpinak, ocet, cukier i sól zblendować,

- Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę,

- Dodać papkę szpinakową i wymieszać dokładnie łyżką, dodać ziarna (np. słonecznika, dyni),

- Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy - keksówki,

- Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 200 st C na około 30-35 minut. W tym czasie przygotować guacamole:

- Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wyciągnąć miąższ,

- Widelcem rozgnieść na pastę, można posłużyć się blenderem,

- Dodać sól, pieprz, sok z cytryny i starty czosnek. Doprawić indywidualnie do smaku.

SMACZNEGO J






 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

UCZNIOWIE HIPOLITA WE WŁOSZECH

EKO LOGIKA

WARIACJE Z KASZY