ZIELONO MI

 


Zielone czapki, zielone swetry i spodnie, pomalowane na zielono twarze, zielona koniczynka … Znajomy krajobraz z Irlandii, w której  w ten sposób obchodzony jest Dzień Świętego Patryka.

Dzień wolny od pracy i obchody narodowego święta są  czczone wesołą zabawą, muzyką i tańcem.

 

Nie wiem, czy wiecie, jaka jest historia patrona Irlandii? Historia tego święta sięga 385 roku, kiedy to św. Patryk urodził się w Brytanii. Historia głosi, że w wieku 16 lat został on porwany, a następnie przewieziony do Irlandii, gdzie zajmował się wypasem owiec.

Zgodnie z legendą, w pewnym momencie św. Patryka natchnął Bóg, dzięki czemu po czterech latach pracy udało mu się uciec z wyspy. Ponadto miał też nawrócić pogańską Irlandię na chrześcijaństwo. Podczas 40 lat swojej działalności dokonał wielu cudów. Zmarł 17 marca 461 roku i to właśnie dlatego ten dzień jest świętem dla Irlandczyków.

 

Okazuje się, że w Polsce tez mamy swoje nawiązanie do 17 marca. W Gdańsku, w tym dniu, na zielono podświetla się Kotwicę oraz wiadukt przy Galerii Bałtyckiej i przy stadionie Energa Gdańsk. W innych krajach świętując celtyckie tradycje, organizuje się zielone pochody, pokazy tańca i muzyki irlandzkiej z zielonym piwem w tle.

 

Na zajęciach w pracowniach gastronomicznych postanowiliśmy przygotować dania w nawiązaniu do kultury Irlandii. Hasło „ZIELONO MI” stało się hasłem przewodnim wykonania potraw w kolorze zielonym. Nie od dziś wiadomo, że zielony kojarzy się ze spokojem, odpoczynkiem, sjestą, więc również z dobrym jedzeniem.

Uczniowie klasy 2 A przygotowali kreatywne dania w kolorze zielonym, wykorzystując całą gamę zielonych warzyw: szpinak, brokuł, groszek, sałatę, seler naciowy, a także awokado i nori. Okazało się, że zielone dania nie muszą być nudne! Zielone naleśniki, zielony chlebek z guacamole, zupa z groszku, zielone pierogi, roladka z kurczaka z zielonym farszem czy zielona tarta były pyszne. Uczniowie wykazali się pomysłowością w doborze składników,  a efekty możecie obejrzeć na zdjęciach.

 







 




 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

POTRAWY KUCHNI REGIONALNYCH

WARIACJE Z KASZY

28 września ŚWIATOWY DZIEŃ JABŁKA