ZIELONO MI
Zielone czapki,
zielone swetry i spodnie, pomalowane na zielono twarze, zielona koniczynka …
Znajomy krajobraz z Irlandii, w której
w ten sposób obchodzony jest Dzień Świętego Patryka.
Dzień wolny od
pracy i obchody narodowego święta są czczone
wesołą zabawą, muzyką i tańcem.
Nie wiem, czy wiecie, jaka jest historia patrona Irlandii? Historia tego święta sięga 385 roku, kiedy to św. Patryk urodził się w Brytanii. Historia głosi, że w wieku 16 lat został on porwany, a następnie przewieziony do Irlandii, gdzie zajmował się wypasem owiec.
Zgodnie z legendą, w pewnym momencie
św. Patryka natchnął Bóg, dzięki czemu po czterech latach pracy udało mu się
uciec z wyspy. Ponadto miał też nawrócić pogańską Irlandię na
chrześcijaństwo. Podczas 40 lat swojej działalności dokonał wielu cudów. Zmarł
17 marca 461 roku i to właśnie dlatego ten dzień jest świętem dla
Irlandczyków.
Okazuje się, że w Polsce tez mamy swoje nawiązanie do 17 marca. W Gdańsku, w tym dniu, na zielono podświetla się Kotwicę oraz wiadukt przy Galerii Bałtyckiej i przy stadionie Energa Gdańsk. W innych krajach świętując celtyckie tradycje, organizuje się zielone pochody, pokazy tańca i muzyki irlandzkiej z zielonym piwem w tle.
Na zajęciach w
pracowniach gastronomicznych postanowiliśmy przygotować dania w nawiązaniu
do kultury Irlandii. Hasło „ZIELONO MI” stało się hasłem przewodnim wykonania
potraw w kolorze zielonym. Nie od dziś wiadomo, że zielony kojarzy się ze
spokojem, odpoczynkiem, sjestą, więc również z dobrym jedzeniem.
Uczniowie klasy
2 A przygotowali kreatywne dania w kolorze zielonym, wykorzystując całą gamę zielonych
warzyw: szpinak, brokuł, groszek, sałatę, seler naciowy, a także awokado i
nori. Okazało się, że zielone dania nie muszą być nudne! Zielone naleśniki,
zielony chlebek z guacamole, zupa z groszku, zielone pierogi, roladka z
kurczaka z zielonym farszem czy zielona tarta były pyszne. Uczniowie wykazali
się pomysłowością w doborze składników,
a efekty możecie obejrzeć na zdjęciach.
Komentarze
Prześlij komentarz