9 luty MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ PIZZY
🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕
Hawajska, wiejska, amerykańska czy neapolitańska…. Kto nie zna tych
nazw? Wiadomo, pizza! Króluje na naszych stołach od bardzo dawna. Podobno
potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy. Były to płaskie
chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Z Grecji (ok. 500
p.n.e.) trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w
XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy.
Z
kolei z pizzą Margherita związana jest taka oto legenda: Podobno ta pizza
została zrobiona przez neapolskiego pizzaiolo (włoska nazwa oznaczająca piekarza pizzy), Raffaele Esposito, na cześć wizyty króla
Humberta I i jego żony, królowej Małgorzaty około 1800 roku. Zrobił ją w
kolorach włoskich – z sosem pomidorowym, mozarellą i bazylią. Pizza tak
się spodobała królowej, że podziękowała mu osobiście. W odpowiedzi autor
nazwał pizzę imieniem królowej i od tego czasu my wszyscy zawsze zamawiamy i
jemy pizzę królewską :).
Ale czy wiecie, że największa pizza powstała w RPA w 1990 r. i
ważyła – bagatela - 12,2 tony! Średnica pizzy to było 37,4 metra. Zużyto 3960
kg sera 1763kg pieczarek, 1984 kg sosu pomidorowego. Mniam!
Ciekawostką
jest też, że od 2010 roku jest uznana przez Unię Europejską za tradycyjny
specjał włoski, a na listach Dziedzictwa Kulturowego UNESCO, chroniących dietę
śródziemnomorską, jedną z najlepszych i najzdrowszych na świecie.
Dlaczego wspominamy pizzę? 9 lutego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień
Pizzy. Aby uczcić to święto uczniowie klasy 2A i 2M wzięli udział w Konkursie na najdziwniejszą
pizzę.
Czy domyślacie się, jakie były składniki? Czekolada, żelki,
batony czekoladowe, jajka, makaron, parówka, warzywa, jabłka… I to wszystko w
zestawieniu z pysznym sosem i mięciutkim ciastem drożdżowym wykonanym w
szkolnych pracowniach gastronomicznych.
Obejrzyjcie zdjęcia…
Komentarze
Prześlij komentarz