EKO LOGIKA
Eko logika czyli gotowanie potraw vege. Nasi uczniowie, a raczej uczennice klasy 2TA sprawdziły swoje umiejętności w sztuce gotowania bez surowców i półproduktów pochodzenia zwierzęcego. Warsztaty prowadziła Agnieszka Ciesiun.
Wegetarianizm cechuje się wyłączeniem ze swojego
codziennego jadłospisu mięsa oraz zawierających je produktów, jednakże
wegetarianie dopuszczają jedzenie jaj, mleka, nabiału i miodu. Mamy różne odmiany
wegetarianizmu, np. laktowegetarianizm, owowegetarianizm, itd.
Weganie w swoich ograniczeniach idą o krok dalej i
całkowicie rezygnują z produktów odzwierzęcych. Idąc w odwiedziny do
znajomego weganina możesz być pewien, że w jego lodówce nie znajdziesz
mleka, jajek, masła czy sera. Weganie nie jedzą również miodu.
Wybory wegan mają także szerszy, etyczny wymiar, który
wychodzi poza zwykłe wybory żywieniowe. To pewien styl życia, którego podstawą
jest dbanie o dobrostan zwierząt. Zatem wybierając ubrania czy kosmetyki
weganie muszą być pewni, że przy ich produkcji nie ucierpiało żadne zwierzę.
Ich zakupy są znacznie bardziej przemyślane, wymagają większych poszukiwań
i konieczności szukania produktów w internecie. Bycie weganinem oznacza
także unikanie i piętnowanie rozrywek, które bezpośrednio krzywdzą
zwierzęta wyłącznie dla ludzkiej rozrywki – polowania, cyrk, zoo.
Czy kuchnia wegańska jest nudna? Ależ skąd! Na zajęciach
było pysznie, kolorowo, smacznie. Obok pysznych zup z pieczonych warzyw oraz
dań głównych (risotto z dynią, gruszką, grzybami; makaron z sosem, pizza
wegańska) były desery: limonkowo-kokosowy krem z kaszy manny, rafaello
z kaszy jaglanej, creme brulee z ryżu, naleśniki dyniowe). To tylko
kilka przykładów, ale jakże wymownych w swoim składzie. Zdrowe, smaczne
i EKO J Zobaczcie
sami….
Komentarze
Prześlij komentarz