EKO LOGIKA

 Eko logika czyli gotowanie potraw vege. Nasi uczniowie, a raczej uczennice klasy 2TA sprawdziły swoje umiejętności w sztuce gotowania bez surowców i półproduktów pochodzenia zwierzęcego. Warsztaty prowadziła Agnieszka Ciesiun.



Wegetarianizm cechuje się wyłączeniem ze swojego codziennego jadłospisu mięsa oraz zawierających je produktów, jednakże wegetarianie dopuszczają jedzenie jaj, mleka, nabiału i miodu. Mamy różne odmiany wegetarianizmu, np. laktowegetarianizm, owowegetarianizm, itd.

Weganie w swoich ograniczeniach idą o krok dalej i całkowicie rezygnują z produktów odzwierzęcych. Idąc w odwiedziny do znajomego weganina możesz być pewien, że w jego lodówce nie znajdziesz mleka, jajek, masła czy sera. Weganie nie jedzą również miodu.

Wybory wegan mają także szerszy, etyczny wymiar, który wychodzi poza zwykłe wybory żywieniowe. To pewien styl życia, którego podstawą jest dbanie o dobrostan zwierząt. Zatem wybierając ubrania czy kosmetyki weganie muszą być pewni, że przy ich produkcji nie ucierpiało żadne zwierzę. Ich zakupy są znacznie bardziej przemyślane, wymagają większych poszukiwań i konieczności szukania produktów w internecie. Bycie weganinem oznacza także unikanie i piętnowanie rozrywek, które bezpośrednio krzywdzą zwierzęta wyłącznie dla ludzkiej rozrywki – polowania, cyrk, zoo.





Czy kuchnia wegańska jest nudna? Ależ skąd! Na zajęciach było pysznie, kolorowo, smacznie. Obok pysznych zup z pieczonych warzyw oraz dań głównych (risotto z dynią, gruszką, grzybami; makaron z sosem, pizza wegańska) były desery: limonkowo-kokosowy krem z kaszy manny, rafaello z kaszy jaglanej, creme brulee z ryżu, naleśniki dyniowe). To tylko kilka przykładów, ale jakże wymownych w swoim składzie. Zdrowe, smaczne i EKO J Zobaczcie sami….






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

UCZNIOWIE HIPOLITA WE WŁOSZECH

WARIACJE Z KASZY