ZAKOŃCZENIE PROJEKTU ,, Praktyki w Hiszpanii szansą rozwoju umiejętności kulinarnych i spedycyjnych uczniów rumskiego Hipolita"

 

W październiku 2022 r. odbyło się podsumowanie i uroczyste zakończenie projektu nr 019-1-PL01-KA102-062837, "Praktyki w Hiszpanii szansą rozwoju umiejętności kulinarnych i spedycyjnych uczniów rumskiego Hipolita”, który był realizowany z Programu Erasmus+ sektora Kształcenie i szkolenia zawodowe. Projekt otrzymał  dofinansowanie z projektu " Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego" finansowanego z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój. Maksymalna przyznana kwota dofinansowania wynosiła 376857,32 PLN.

Najważniejszym celem projektu było kształcenie uczniów, które pomoże zniwelować różnice wynikające z pochodzenia oraz zapewni bardzo dobre przygotowanie zawodowe równoznaczne ze znalezieniem pracy. Z tego powodu szkoła kładzie nacisk na podnoszenie atrakcyjności kształcenia zawodowego, co idzie w parze ze zdobywaniem doświadczenia przez młodzież na praktykach, która będzie mogła wykorzystać zdobytą wiedzę za granicą w Polsce oraz łatwiej zdobyć pracę dzięki nowym umiejętnościom. Udział w projekcie to także kształtowanie postawy otwartości i tolerancji na wielokulturowość Europy, która będzie się przekładać na codzienne życie w kraju.

Uczniowie, którzy wzięli udział w mobilnościach, otrzymali certyfikaty Europass Mobilność oraz wraz z nauczycielami uczestniczyli w poczęstunku przygotowanym z tej okazji, składającym się z potraw kuchni hiszpańskiej.












Komentarze

Popularne posty z tego bloga

UCZNIOWIE HIPOLITA WE WŁOSZECH

EKO LOGIKA

WARIACJE Z KASZY