ZAKOŃCZENIE PROJEKTU ,, Praktyki w Hiszpanii szansą rozwoju umiejętności kulinarnych i spedycyjnych uczniów rumskiego Hipolita"
W październiku 2022 r. odbyło się podsumowanie i uroczyste
zakończenie projektu nr 019-1-PL01-KA102-062837,
"Praktyki w Hiszpanii szansą
rozwoju umiejętności kulinarnych i spedycyjnych uczniów rumskiego Hipolita”, który był realizowany z Programu
Erasmus+ sektora Kształcenie i szkolenia zawodowe. Projekt otrzymał dofinansowanie
z projektu " Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów
oraz kadry kształcenia zawodowego" finansowanego z Programu
Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój. Maksymalna przyznana kwota dofinansowania
wynosiła 376857,32 PLN.
Najważniejszym celem projektu było kształcenie
uczniów, które pomoże zniwelować różnice wynikające z pochodzenia
oraz zapewni bardzo dobre przygotowanie zawodowe równoznaczne ze
znalezieniem pracy. Z tego powodu szkoła kładzie nacisk na podnoszenie
atrakcyjności kształcenia zawodowego, co idzie w parze ze zdobywaniem
doświadczenia przez młodzież na praktykach, która będzie mogła wykorzystać
zdobytą wiedzę za granicą w Polsce oraz łatwiej zdobyć pracę dzięki nowym
umiejętnościom. Udział w projekcie to także kształtowanie
postawy otwartości i tolerancji na wielokulturowość Europy,
która będzie się przekładać na codzienne życie w kraju.
Uczniowie,
którzy wzięli udział w mobilnościach, otrzymali certyfikaty Europass
Mobilność oraz wraz z nauczycielami uczestniczyli w poczęstunku
przygotowanym z tej okazji, składającym się z potraw kuchni
hiszpańskiej.
Komentarze
Prześlij komentarz