Torty
„W życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź”
Nigella Lawson
Okrągłe, kwadratowe, piętrowe, w kształcie otwartej
księgi… Bez nich nie obejdą się żadne urodziny, imieniny, wesele czy
studniówka. Torty, bo to o nich mowa – setki smaków i kolorów, tradycyjne i
nowoczesne. Zadomowiły się w naszej kulturze na dobre, ale skąd przyszły? Kto
je wymyślił? Pierwsze wzmianki o tortach sięgają czasów starożytnych. Wyrabiane były z ciasta chlebowego z dodatkiem naturalnych słodkości, takich jak miód,
świeże lub suszone owoce, orzechy.
Starożytni nadawali tortom kształt koła, ponieważ wierzyli, że okrąg był
symbolem cykliczności życia. Do Polski torty trafiły prawdopodobnie za sprawą
królowej Bony, jako biszkopt przekładany różnymi kremami, czyli w XVI wieku.
Najsłynniejsze
torty, które mają swoją historię, dzięki czemu zyskały miano ponadczasowych i
wykwintnych, to tort Pavlova, Dobosz, „Czarny las” inaczej Szwarcwald czy
Sachera.
Od
czasu powstania do XXI wieku, torty
przeszły prawdziwą metamorfozę. Z roku na rok możemy zaobserwować coraz to
nowsze trendy, a same wyroby przypominają niekiedy małe dzieła sztuki. Hitem
ostatnich lat są torty w stylu angielskim – z dużą ilością masy cukrowej, tzw
nagie torty – lekkie i dietetyczne lub torty ułożone z małych kolorowych
muffinek.
W Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej ASHANTI w Łodzi, pod okiem
specjalistów, a przy udziale naszych nauczycieli gastronomii, powstały również małe dzieła sztuki
cukierniczej. Torty nowoczesne, na bazie czekolady, musów, z dodatkiem
biszkoptów i delikatnych kremów. Zobaczcie sami:
Komentarze
Prześlij komentarz