Warzywa nudne? ależ skąd!
Julian Tuwim: Rzepka
"Zasadził dziadek rzepkę w ogrodzie,
Chodził te rzepkę oglądać co dzień.
Wyrosła rzepka jędrna i krzepka,
Schrupać by rzepkę z kawałkiem chlebka!
Więc ciągnie rzepkę dziadek niebożę,
Ciągnie i ciągnie, wyciągnąć nie może!"
Już od dłuższego czasu na wielu forach, blogach kulinarnych i w programach telewizyjnych królują...warzywa. Tak, tak! Nie mięso, chociaż niewątpliwie - człowiek mięsożercą jest:)
Zgodnie z najnowszą piramidą żywienia warzywa odgrywają ogromną rolę w diecie każdego człowieka:
*informacja o prawach autorskich
Piramida opracowana w Instytucie Żywności i Żywienia w 2016 r. pod kierunkiem prof. dr hab. n. med. Mirosława Jarosza przez zespół roboczy w składzie: dr K. Stoś, prof. nadzw. IŻŻ, dr E. Rychlik, dr K. Wolnicka, mgr inż. M. Brajbisz, mgr R. Gajowiak, mgr inż. M. Siuba-Strzelińska oraz zespół konsultantów w składzie: prof. dr hab. J. Charzewska, prof. dr hab. B. Cybulska, prof. dr hab. J. Dzieniszewski, prof. dr hab. L. Kłosiewicz-Latoszek, prof. dr hab. H. Kunachowicz, prof. dr hab. W.B. Szostak, dr hab. L. Szponar, prof. nadzw. IŻŻ, dr W. Sekuła, prof. nadzw. IŻŻ, dr hab. H. Mojska, prof. nadzw. IŻŻ, dr L. Pachocka, dr B. Przygoda, dr R. Wierzejska, dr A. Wojtasik, dr A. Jarosz, dr M. Białkowska, mgr inż. I. Sajór.
Nasza szkoła, czyli nauczyciele i goście, propagują zdrowe żywienie i warzywa od dłuższego czasu. Między innymi w czasie praktycznych zajęć (pracownia gastronomiczna), wykorzystujemy warzywa do przygotowania fantastycznie pachnących, zdrowych i kolorowo wyglądających potraw. Pizza z kalafiora, zupa dyniowa, placki z korzenia pietruszki, warzywne gołąbki, to tylko niektóre z propozycji na pyszny obiadek. Jesień pod tym względem jest cudownym okresem, ponieważ dostarcza mnóstwo warzyw sezonowych, bogatych w cenne składniki. Zobaczcie, jakie smakowite ratatouille (ratatuj) oraz naleśniki ze szpinakiem przygotowali uczniowie klasy 2A:
Komentarze
Prześlij komentarz